maanantai 1. toukokuuta 2017

Esikasvatus ja sen haasteet

Kuten kirjoittelin aikaisemmin, niin täällä kasvatellaan ensimmäistä kertaa siemenistä. Ei ole helppoa puuhaa!  Ensimmäisellä kerralla istutin tomaatteja ja herneitä. Tomaatit eivät kasvanut ollenkaan. Herneet kasvoi kyllä, kuten täältä näkyy. Harmiseni ne eivät kuitenkaan kestänyt siirtoa -  ehkä tein sen liian aikaisin. Tai ehkä ne ei saanut tarpeeksi valoa -  en tiedä. Viimeinenkin yksilö on nyt kuihtunut.

Toisella istutus kerralla lasten kanssa laitettiin kasvamaan paprikaa, maissia, uudestaan tomaattia ja avomaan kurkkua. Nyt todella toivon, että edes jotain näistä saisin säilytettyä vähän pidemmälle. Ongelman kyllä aiheuttaa tuo muutto ja sitten sen jälkeen eripuolilla suomea reissaaminen. Jos olen ymmärtänyt oikein niin nämä kaipaavat paljon hoivaa myös kesällä.

Tämä ensimmäinen kuvasarja on paprikastamme.
Sitten meidän maissi. Parhaiten edennyt mutta saas nähdä miten siirron käy. Olen joutunut pitkittämään siirtoa vähän liian pitkälle. Olen odottanut äitini kyläilyä ja isoa ruukkua johon nämä saisi. Toivotaan, että jaksavat vielä pari päivää.


Itse en välitä maissista, mutta loppuperhe tykkää siitä kovasti. Jotenkin tähän asti näiden kasvatus on tuntunut helpolta. Saas nähdä tosiaan kestääkö ne siirron kun juuret on aikalailla solmussa. No sen siitä saa kun ottaa lapset mukaan hommaan ja siemenet saattaa mennä kasaan.


Sitten on basilikamme. Siitä sai upeita kuvia. Näitä ei ole kasvatettu siemenestä, mutta niin upean näköinen ja olen onnellinen, että se ei ole kuollut ihan parissa päivässä. Basilika ruukun on isompi maalannut 2-vuotiaana perhekerhossa.

Meni kaksi päivää jolloin unohdin kasvimme ja niiden kastelun. Tämä oli tulos. Avomaankurkut suuttui heti. Erityisesti nämä munakenno kasvatusalustat on todella ankaria sen suhteen, jos kastelu vähänkin unohtuu. Muovirasia, vaikka ei olekaan niin kaunis, pitää kosteuden paremmin ja niissä siemenet on kasvanut paremmin.

Toivotaan, että kurkut vielä tokenee. Viikonloppuna ne on saanut vähän raitista ilmaa ulkona, ja reilusti vettä tietysti.

 Kuinkas teillä on mennyt kasvatustenne kanssa?

Mia


9 kommenttia:

 1. Pitää kylvää basilikat vihdoin!

  VastaaPoista
 2. Kivoja kasvatuksia ! Siis voiko Suomessa kasvattaa maissiakin, wow 🌽
  Lapsukaisen maalaama ruukku on erityisen symppis 🙂

  VastaaPoista
 3. MInullekin kiikutettiin jokunen purkki taimia ... Voi kauheeta, mitenkähän niiden kanssa taas käy.

  VastaaPoista
 4. Ei ole helppoa ei, olen muutamaa kukkasta koittanut kasvattaa siemenistä ja nyt ihmettelen mitä niille teen :)

  VastaaPoista
 5. Ei tuo helppoa ole. Uusi kasvu on aina ihme. Kevään ihme!

  VastaaPoista
 6. Kasvun ihmettä on seurattu täälläkin! Kivan keväiset kuvat :)

  VastaaPoista
 7. Tsemppiä kasvuun,mutta ihanaa sitten kun sitä vihreää puskee.Istutin viime syksynä kirsikkatomaatteja,syömieni kirsikkatomaattien siemenistä,ja talvella kukkivat,ja nyt on sitten sadon vuoro:)

  VastaaPoista